Omdat mei vaak zeer zonnig is, is sproeien of begieten bij jonge en pas ingeplante planten soms al nodig. Dat kan het beste met water dat al op temperatuur is. Geef liefst opgevangen regenwater uit de regenton. Dat is niet alleen praktisch, maar ook heel goedkoop. Zo’n ton gaat een half leven mee. Echt sproeien doet u natuurlijk met leidingwater. Richt een harde straal nooit direct op de planten. Laat het water als fijne nevel neer regenen. Dan heeft het even tijd om de omgevingstemperatuur aan te nemen. Sproei liefst ’s morgens vroeg. Dan is de verdamping nog niet zo groot. Als u ’s avonds sproeit, gaan de planten nat de nacht in en is de kans op schimmelaantastingen veel groter. Overdag is – zeker op een zonnige dag – de kans op waterverlies door directe verdamping het grootst. Dat is dus minder efficiënt qua watergebruik.

Share